📣 25.000Ft értékű csoportos beszédóra ajándékba beiratkozásod mellé 09.04-15. között!

nap
óra
perc
mp

Anyanyelvi tanár vs. nem anyanyelvi tanár... kivel tanulj angolul?

A cikk hossza: 4 perc

Néhány évvel, talán évtizeddel ezelőtt még igazi kuriózumnak számított anyanyelvi tanárral tanulni angolul. Majdnem olyan esszenciája volt annak, ha valaki elhintette egy közösségben, hogy Ő anyanyelvi tanárral tanul, mintha maga Giorgio Armani hozná házhoz szezonban az aktuális ruhatárát. Más szóval MENŐ volt. Ma ez a tanulási forma bevett szokás, része az angol tanfolyamoknak, főleg ha a cél a beszéd magas szintre fejlesztése, és gyakorlati használata. Persze nem árt elfelejteni, hogy anno az anyanyelvi tanár hibás szókapcsolatként vonult be a köztudatba… Merthogy jóllehet tanította az angolt, és persze az anyanyelvén, ám tanári képesítés nélkül. Így akkoriban tulajdonképpen minden angol ajkú ember anyanyelvi tanárnak számított.

Mára mindkét tanulási forma támogatóinak tábora tetemesre duzzadt. Sokan vannak, akik arra esküsznek, hogy kizárólag anyanyelvi tanárral érdemes bármibe is belevágni, míg mások azt tartják, ha nem akarsz alapból kudarcélménnyel indulni, mert nem érted és nem értenek, indíts magyar anyanyelvű angol tanárral, persze abból is az a tuti, aki csakis angolul beszél az órákon.

Bizonyos szempontból mindenkinek igaza van.

A kérdés mindig az, hogy mik az egyéni célok, igények?

Mielőtt elköteleződnél bármelyik megoldás mellett, olvasd el cikkünket a témában, megpróbáljuk bemutatni mindkét tanulási formát a maga előnyeivel és hátrányaival.

Önmagában az, hogy valaki angol anyanyelvű, mindenképpen előny lehet számunkra. Tudunk vele kötetlenül beszélgetni, gyakorolhatjuk a kiejtést, meghallhatjuk a különféle akcentusokat, külföldi út, kiküldetés során általa megismerhetjük az adott ország sajátosságait, kultúráját, tanárként megtanulhatjuk tőle a nyelv esszenciáit.

Persze vannak nagyon fontos kritériumok is az anyanyelvi tanárral szemben.

Először is, legyen képesítése a nyelvoktatásra, mert pedagógiai szemlélet és gyakorlat hiányában a közös projekt könnyen vakvágányra futhat.
Aztán nem árt, ha több nyelvet is tud, hiszen az, aki csak és kizárólag a saját anyanyelvén beszél, s soha nem tanult még egyetlen számára idegen nyelvet sem, hogyan tudja Nekünk megtanítani magát a nyelvtanulást, ha neki ebben egyáltalán nincs tapasztalata?
Végül, de nem utolsó sorban tudjon helyesen írni a saját nyelvén, hiszen átadni tudást mindig felelősség, s a hibásan tanítás nem opció.

Ezek bármelyikének hiánya esetén az angol anyanyelvi tanár pusztán egy jó beszélgetőtárs, mint bárki e nagyvilágban, sem több, sem kevesebb.

Aztán vannak pozitív elvárások is, melyek egyébként zömében teljesülnek is a közös munka során.
Csökken a félelemérzet a diákban, ha eleve idegen nyelvű emberrel tanul, hamarabb válik magabiztossá, ez pedig óriási motiváló erő.
A hétköznapi beszéd, helyi sajátosságok, szleng, akcentus, nyelvi érdekességek – mind-mind sokkal könnyebben ragad ránk.
Az adott kultúra megismerésével bővül világképünk.
Tökéletes kiejtést “hallunk”, s mi magunk is így tanulunk meg beszélni.
A nyelvtant a gyakorlatban nem szabályok, hanem konkrét szituációk, példák alapján memorizáljuk (nem bemagoljuk).

Ez eddig nagyon izgalmasnak hangzik, miért van mégis hiányérzetünk???

Először is mert még mindig helytálló az a megállapítás, hogy a magyar anyanyelvű angol tanárokat korábban sem kellett és most sem szabad leírni. Jelenlétük az angol nyelvoktatásban óriási jelentőséggel bír, manapság igazi kincsnek számítanak, nem csak a megszerzett tudás, a releváns nemzetközi tapasztalat miatt, hanem mert a modern, kommunikációközpontú oktatási formák elengedhetetlen részei.

Az angolt magas szinten tudó, külföldi tapasztalattal bíró, és nemzetközileg is elfogadott képesítéssel rendelkező angol tanár a tökéletes választás lehet. Ha ilyen jön szembe, megnyugodhatsz, mert gyakorlatilag olyan, mintha angol anyanyelvű kollégája.

Tőle megkaphatod:
– a megfelelő és szükséges alapot,
– a biztos tudást, természetesen színtisztán angol nyelvi környezetben,
– szituációkon keresztül gyakorolva a nyelvtani tudásanyagot,
– a készséget, hogy elsajátítsd az “angolul gondolkodást”.

Szóval miért is lehet nyerő, ha a tanárunk ugyan magyar nyelven született, de angolul is menő?

– Mert nem ez az eredeti nyelve, tehát Ő is valahogy megtanulta, azaz át tudja adni magát a tanulási módszertant is.
– Mert alapjában véve a gondolkodásmódja ugyanúgy a magyarból indult, de látjuk, hogy ez megváltoztatható, s így már bizonyítottá válik, hogy mi is képesek vagyunk “angolul gondolkodni”.. Ha neki megy… ráadásul nekünk is megtanítja.
– Mert igenis fontos, hogy a szabályokat értsük, nem bemagoljuk, hanem megtanuljuk használni.
– Mert teljes mértékben képben van a vizsgaszabályok és elvárások terén.
– Mert részvételével nem egy irányba vezeti csapatát, hanem a csapat tagjainak egyediségét és tudását figyelembe véve, szintén csapatjátékosként mindenkit a helyes és eredményes útra segít.

Segít, és támogat, épít és motivál. A tanár szerepe bár jócskán átalakult az utóbbi időben, s inkább mentori, támogató, terelgető szerepet tölt be a korábban erőltetett “minden megmondója” helyett, nélküle az eredményes tanulás nem garantálható biztonsággal.

Szóval ha tudod, hogy mi a célod, vagy terved, a külföldi nyaralástól az ország váltás lehetőségéig, a szintlépéstől egy nyelvvizsga által egészen a karrierálmokig, angol tanárban számodra is létezik a tökéletes. A döntés persze a tiéd. Mert van választási lehetőség.

 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Vegyél részt egy ingyenes próbaórán bármelyik Don’t Panic Angol nyelviskolában vagy online!