Mert tanár az kell..

A cikk hossza: 4 perc

A fenti címet – hajazva a régen volt, ám ma is népszerű gyerekslágerre – akár egy nyelvtanárválasztó tehetségkutató show repertoárjából is kölcsönözhettem volna. De mivel ez a műfaj még nem robbant be a szórakoztató média világába, így cikkemet az angol tanár tanfolyamokon való részvételének fontosságáról a tényekre, tapasztalatokra alapozom.

Ha minden szempontot jól szemügyre veszünk, talán sikerül egységes döntésre jutnunk az “angoltanár casting” végéhez közeledve nemcsak arra vonatkozóan, hogy vajon milyen egy jó angol tanár, hanem egy ennél fontosabb kérdésre is megkapjuk a választ, ami nem más, mint az, hogy vajon szükséges-e tanári jelenlét az angol nyelvi képzéseken?

Cél nélkül tanulni nem tanácsos…

A nyelvtanulásnak mindig kell, hogy legyen valami célja. Lehet ez pusztán időtöltés, de mivel ez az elfoglaltság garantáltan munkával jár, rendre nem ez a fő motivációs elem vele kapcsolatban. Sokkal inkább az, hogy általa valamit elérjünk az életünkben.

  • Változást.
  • Több tudást.
  • Lehetőségeket.
  • Sikereket.
  • Hogy a világ kinyíljon.
  • Átlépjük saját határainkat.

Teljesen mindegy, mi a cél az angol tanulással, fontossága létezésében rejlik.

Mi kellhet a célok eléréséhez?

Természetesen elsősorban Mi magunk, és az elhatározás, ami intenzíven munkál bennünk. Aztán pedig az eszköz, mellyel célunk elérhetővé válik. A nyelvtanfolyam, a képzési anyagok, az internet, ennek tárháza szinte végtelen.

Ám van még egy ennél sokkal fontosabb dolog is, a motiváció. A tanulás kezdetekor még erős bennünk, hisz céljainkból táplálkozik, de idővel kimerülnek a tartalékok, és újratöltésre szorul. Ilyenkor jön el az a pillanat, amikor a körülményeket szemlélve két eshetőség állhat fenn.

Folytatjuk az EGYEDÜL TANULÁST,

ami eddig is nagyon jól ment, élveztük, hogy magunk szedjük össze a tudást, érdeklődésünk és rendelkezésre álló anyagok alapján, de az ismeretanyag tartály megtelt, és jó lenne tudatosan kiüríteni azt. Beszéddel. Kommunikációval, egy külső kontroll személy bevonásával, aki nemcsak beszélget velünk, de visszajelez, ha nem ért meg minket.

Saját hibáinkat a hiba ismerete nélkül nem fedezhetjük fel.

Haladunk jó ideje, de megtorpant a lendület. Saját magunknak tanára, diáktársa, és motivációs trénere kellene, hogy legyünk egy személyben, de idővel belátjuk, ez meghaladja képességeinket.

A nyelvtanulás lehet egy személyes program is, de a beszéd, a kommunikáció több embert kíván. Nem beszélve arról, hogy a kiejtésbeni különbségek, a nyelvi érdekességek csakis az élőbeszéd által lesznek számunkra is ismerhetőek és használhatóak.

Az élő beszéd a nyelvtanulás motorja, ahhoz meg szükségünk van társra, nem árt ha szakmailag felkészültebb, mint Mi magunk. Hisz tanulni szeretnénk, pl. Tőle.

Hisz nem árt, ha igénybe vesszük szakmai múlttal rendelkező, az élőbeszédben, a nyelvi sajátosságokban jártas szakember segítségét. A tanárunkét s persze nem utolsó sorban diáktársainkét.

Ha tanárral tanulunk,

a saját szerepkörünk ebben a közös projektben nemhogy nem szorul háttérbe, még fontosabbá válik. Egy jó tanár nem vágyik főszerepre, azt óráin tanítványainak szánja. A jó tanár statisztaszerepben terelgeti a diákokat, empatikusan javítja a hibákat, emellett fontos szakmai tudást ad át, de ami talán az elsődleges: motivál, támogat, ösztönöz.

A tanár szerepe csak akkor válik feleslegessé, ha unalmas, nem érthető, ahogy magyaráz, ha magyarul tanítja az angolt, s a felsőfoktól már megijed, ha a haladást teljesen ráhagyja a diákra, és alárendeli magát az ő elképzeléseinek az órák tartalmát illetően. Ez esetben ugyanúgy egyedül tanulsz, csak még zavarnak is benne.

Léphetünk tehát a második útra: tanárral tanulunk.

Milyen hát a TANÁR, aki ELENGEDHETETLEN az SIKERHEZ?

  • Szakmailag alaposan felkészült, idegen nyelvi környezetben jártas.
  • Az újítások híve, a klasszikus, magolós angol tanulás nem a stílusa.
  • Kiválóan beszél angolul, de legalább ennyire szereti hallgatni a diákokat beszéd közben.
  • Empatikus kontrollszemély, csapatban komfortosan mozog.
  • Felismeri a képességeket és fejleszti azokat.
  • Az élő angol nyelvre oktat, s megtanít eredményesen tanulni.

Mert tanár az kell… hogy bevezesse tanítványait egy olyan világba, ahol a mindennapok, a váratlan, a különleges, a különböző, a változó, azaz minden ami szavakba foglalható mindenki számára érthetően kifejezhetővé váljon… angolul.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Vegyél részt egy ingyenes próbaórán bármelyik Don’t Panic Angol nyelviskolában vagy online!