Sikersztori sorozat:
Sominé Nagy Ditta

A cikk hossza: 2 perc

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy Ditta szenvedélyes nyelvtanuló. Nem egy konkrét célért, egy nyelvvizsgáért vagy a munkája miatt tanulja lelkesen az angolt a kecskeméti Don’t Panic Angol Nyelviskolában, hanem magáért a nyelvtanulás élményéért és talán ezért is olyan sikeres.
Az angol nyelv iránti rajongása Leia hercegnővel kezdődött… a többit pedig mesélje el maga Ditta!
Fogadjátok szeretettel!

Mit kell tudnunk rólad, mesélnél magadról?​

Vegyésznek készültem, azután közgazdász lettem HR szakirányon. A kezdetektől fogva a férjemmel közösen visszük pici külkereskedelmi vállalkozásunkat, ami időben és térben képlékeny masszaként keresztül-kasul összefolyik a családi életünkkel. Két nagy gyermekem van (19 és 17 évesek).  A kisebbik, a fiam szintén a Don’t Panic Angol tanulója, megbeszéltük, hogy szüksége lesz nyelvvizsgára, így már a 2. bérletét kezdi szeptemberben. Itthon néha meglepetésszerűen angolul szólok hozzá, és az első széles vigyorgás után szigorúan angolul várom a választ. 🙂
A világot érdekesnek találom, kíváncsisággal sok mindent fel lehet benne fedezni. Így például a zenében szívesen hallgatok rockot, popzenét, de jöhet a techno, a r’n’b, a country, akár az opera is.

A kötődésed az angol nyelvhez egészen régre nyúlik vissza. Mesélnél egy picit erről és arról, hogy milyen kapcsolatban voltál az angol nyelvvel, mielőtt a Don’t Panic Angolt választottad volna?

Kicsi óvodás voltam még, amikor keresztapám elvitt moziba a Csillagok háborúja egyik epizódjára. A film eredeti nyelven ment, magyar felirattal, amit keresztapám egész idő alatt a fülembe súgott. Leia hercegnő pedig lenyűgözött. A jelleme, a viselkedése, a megjelenése, az öltözéke. Tudattalanul, ám kitörölhetetlenül az egyetlen igazi példaképemmé vált. És Leia hercegnő amerikai angolul beszélt…
Rajongok az angol nyelvért, annak is kifejezetten az amerikai változatáért. Ez a nyelv áll a szívemhez legközelebb, amit igazából sokáig nem értettem, hogy miért is. Hiszen már 9 éves koromban elkezdtem az iskolában németül tanulni, emelt szinten, utána a gimiben is speciális német nyelvi tagozatra jártam, végül felsőfokú nyelvvizsgát is ebből tettem. A német kultúrát is megszerettem. Még a bőröm alatt is német szavak bújtak meg akkortájt 🙂 Másodnyelvként persze az iskolai tanulmányaim során találkoztam az angollal, meg az orosszal, a latinnal, a franciával, de mindegyiket csak amolyan mellékvágány szinten tanították, nem is nagyon kérték számon. Ennek ellenére az angol valamiért nem hagyott békén egész életemben: nagy időbeli kihagyásokkal ugyan, de visszatérően jártam magántanárhoz, vagy  nyelviskolába, vagy vásároltam online tananyagot, aminek egy igazi keszekusza, szedett-vedett, összevissza nyelvtudás lett az eredménye.

“Amikor az első órámon felcsendült Bruno Mars Lazy Song-ja beszédtémaként, feladatként, vagy nyelvtani gyakorlás, esetleg szókincsbővítés gyanánt – sejtelmem sincs mi okból -, tudtam, hogy pont a legjobb helyen vagyok, ha az angollal akarok foglalkozni.”

Mi motivál téged a leginkább abban, hogy minél magasabb szintre juttasd az angoltudásod?

Kifejezetten a munkámhoz nem volt soha szükségem az angol nyelvre, kötelező nyelvvizsga sem nyomta a vállam soha. Viszont ma már szerintem angolul tudni saját magad miatt alapszükséglet, olyan mint az autóvezetés. Jogsi nélkül meglehetősen elveszett lehetsz. Angol nélkül detto. Ez szoktam mondogatni a gyerekeimnek is.

Mit gondolsz, miként segített hozzá a Don’t Panic Angol Nyelviskola a fejlődésedhez?

Mitől szuper és különleges a Don’t Panic Angol? Észre se vettem, és megtanítottak angolul “karattyolni”. Végre. Nem tudom máshogy megfogalmazni, mert ez a legjobb szó rá. Az angol kezd szépen szerves egésszé összeállni a fejemben, meg a bőröm alatt 😉 Hagy még kívánnivalót maga után a szókincsem bőven, a nyelvhelyességem sem tökéletes, de bármikor meg tudok szólalni, és 5-6-10 mondatig meg sem állok. A komoly gondolataim lényegét ugyanúgy át tudom adni angolul a beszélgetőtársamnak, mint amikor csupán hétköznapi témák kerülnek szóba. Ha a szituáció úgy adódik, még viccelődni is tudok!
Úgyhogy most megyek és írok egy amerikai vloggernek, akinek a munkáját érdekesnek tartom és követem, hogy szerintem mi lehetne a téma a következő videójában. Mert kíváncsi lennék a véleményére. És nem fogom agyonszótározni és agyongörcsölni magam 🙂

Ditta  fantasztikus eredményeit nemcsak kitartásának és szorgalmának, hanem az angol nyelv iránti elkötelezettségének is köszönheti, amit még kisgyermekként Leia hercegnőtől kapott. Korábban sokféle módon próbált még közelebb kerülni az angol nyelvhez, az áttörést számára a kecskeméti Don’t Panic Angol Nyelviskola és Bruno Mars Lazy Song-ja hozta el. 🙂
Ha te is szeretnél végre áttörést és büszkén, magabiztosan angolul beszélni, a www.dontpanicnyelviskola.com oldalon keresd meg a hozzád legközelebb eső Don’t Panic Nyelviskolát, hogy rövidesen a te sikereidről  is beszámolhassunk.

Ha már a diákunk vagy és szeretnéd világgá kürtölni mennyit fejlődtél és büszkén mesélnél magadról, akkor sok szeretettel várjuk leveled a dina.szilagyi@dontpanicnyelviskola.com címre.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Vegyél részt egy ingyenes próbaórán bármelyik Don’t Panic Angol nyelviskolában vagy online!