Angol szókincsbővítés avagy hogyan tanulj címkékről

A cikk hossza: 2 perc

Az angol szókincsbővítés a tanítványaim szerint az egyik legmacerásabb része a nyelvtanulásnak. Hmm, persze. A nyelvtant elmagyarázza a tanár, leöblíted pár gyakorló feladattal, és sínen van a dolog. De innentől kezdve minden, de tényleg minden a szavakon múlik. Hiába tudod az egyszerű jelen idő használatát, vagy a segédigéket remekül ragozni, semmit sem érsz vele, ha nincs megfelelő szókincsed, amit ráépíthetsz egy-egy jó kis nyelvtani szerkezetre.

Az olvasott és a hallott szöveget is akkor fogod megérteni, ha felismered benne az általad megtanult szavakat. Azt már mondanom sem kell, hogy a beszéd és az íráskészség alapvető feltétele az egyre bővülő szókincs.

A számos szókincsbővítő technika egyike a cimkézés, ami elsősorban kezdő nyelvtanulóknak kedvez. Kevesen csinálják, mert „rendetlen lesz tőle a lakás”, meg „őrületbe kergeti a családot”, pedig sokkal könnyebben megragadnak az új szavak, ha nem a szótárfüzetben rejtegeted őket, hanem hagyod, hogy körbe vegyenek. Nézzük, hogyan is lehet ésszerűen cimkézni:

Bár lehet az interneten készen is venni szótanuló cimkéket, szerintem sokkal személyesebb, ha magadnak írod őket.

*  Nem kell egyszerre becimkézni az egész lakást, jóból is megárt a sok! Koncentrálj egyszerre csak egy kis területre!

Már amikor írod a kis cimkét, mondd ki hangosan a szót, így nem csak az írásképe rögzül, hanem a helyes kiejtés is. Valahányszor ránézel egy-egy szóra, mondd mindig ki! Nagyon fontos az új szavak tanulásánál, hogy jól kiejtve tanuld meg. Sokkal nehezebb lesz valamit kijavítani, és újra tanulni, mint eleve jól elsajátítani. Ha nem vagy jó kapcsolatban a fonetikus jelekkel, keress rá az interneten, hogyan kell kiejteni.

Ne csak magát a főnevet írd le! Írhatsz alá igéket is, amivel használod: a asztali lámpára ragasztott „lamp” alá biztosan odafér, hogy turn on/turn off. Ezzel mindjárt nem is egy, hanem három kifejezést tanultál meg. Ugyan ezt eljátszhatod anyagnevekkel, más melléknevekkel is, például „soft pillow” vagy beautiful picture.

Ha már úgy érzed, nagyon mennek ezek a szavak, dobozolhatod őket későbbi ismétlés céljából, vagy felragaszthatod őket egy nagy csomagolópapírra, hogy láthasd, mennyi mindent megtanultál már. Motivációnak sem utolsó.

 

+ egy előny kisgyerekes szülőknek: a gyerekek utánzás alapján tanulnak, azt fogják csinálni, amit tőletek látnak. A nyelvtanulás utáni elkötelezettségetek beléjük ivódik, és ahogy hangosan kimondod a szavakat, talán még ők is megtanulják.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Vegyél részt egy ingyenes próbaórán bármelyik Don’t Panic Angol nyelviskolában vagy online!