Vajon tényleg létezik a nyelvérzék?

A cikk hossza: 2 perc

“Bárcsak én is ilyen jól tudnék angolul, de nekem sajnos semmi nyelvérzékem!” – hangzik el gyakran a mondat a beszélgetésekben.

De vajon mekkora szerepet játszik valójában a tehetség a nyelvtanulásban? Tényleg mindent a sokat emlegetett nyelvérzék határoz meg, vagy ez csupán egy kifogás?

“Valóban vannak, akik könnyen tanulnak nyelveket. Sokakra azonban már fiatalkorukban rásütötték a bélyeget, hogy ‘á, neked nincsen nyelvérzéked!’ Innentől kezdve emögé bújnak, ezzel takaróznak. Pedig a valóságban nem csak a nyelvérzéken múlik, elsajátítunk-e egy idegen nyelvet” – mondja Juba-Nagy Ágnes, a Don’t Panic Nyelviskola hálózat szakmai vezetője.

De mit mutatnak a kutatási eredmények?

Nyelvérzék létezik ugyan, ám távolról sem az egyetlen szükséges tényező a sikeres nyelvtanuláshoz. A motiváció és a vele járó szorgalom, pozitív hozzáállás akár fontosabb is lehet, mint a nyelvi tehetség.

A kognitív képességek közül hasznát vesszük a memóriánknak és az intelligencia egyéb megnyilvánulásainak, például a nyelvelemzési képességnek vagy a kommunikációs készségnek is. Utóbbi ráadásul jól fejleszthető.

Számít emellett számos egyéb adottság is: például a zenei érzékünk, az anyanyelvünkön való beszéd -és íráskészség, de az is, beszélünk-e már egy másik idegen nyelvet. Elmondható tehát, hogy a bátorság, a nyitottság és az intelligencia együtt határozzák meg a nyelvtanulási képességünket.

Személyes történet

“Volt olyan tanulónk is, aki 12 évig tanult angolul, de egy pohár vizet sem tudott volna kérni. Amint azonban kikerült a közoktatásból, és életbe lépett nála a belső motiváció, talált egy megfelelő módszert. Pár hónap alatt elérte a középfokot, és letette a külföldi munkavállaláshoz szükséges nyelvvizsgát” – teszi hozzá a nyelviskola vezetője, aki úgy gondolja, ő maga is a szorgalom és a kitartás által jutott magas nyelvi szintre.

“Középiskolában kezdtem az angoltanulást, tehát viszonylag későn kezdtem el megismerkedni a nyelvvel, és bár nagyon jó tanárom volt, mégis hihetetlen küzdelmet folytattam a beszéddel. A tanárom annyit mondott, mikor megtudta, hogy angol nyelvtanár szakra szeretnék felvételizni, hogy legalább az esélytelenek nyugalmával mehetek neki a procedúrának. Ez akkora erőt és motivációt adott nekem, hisz meg akartam mutatni, hogy akkor is sikerülni fog, hogy minden erőmet az angolra koncentráltam. Nyelvtanár lettem, így szerencsére sikerült!” – árulta el féltve őrzött titkát Juba-Nagy Ágnes. 

Példát vehetünk a poliglotokról

Juba-Nagy szerint az is elképzelhető, hogy nem a megfelelő nyelvtanulási stratégiát használjuk. Egy vizuális alkatú tanulónak például nem az a leghatékonyabb, ha a szótárfüzetbe jegyzeteli ki a tanult szavakat. Ehelyett készíthet például szókártyákat, hogy a képek segítségével vésse őket a memóriájába. Nem szabad lebecsülnünk a gyakorlás jelentőségét sem: a tanult szavak 60 százalékát elfelejtjük, csak az ismétlés által rögzülnek igazán.

“Érdemes példát venni a sok nyelven beszélő poliglotokról, akik éppen azért tudtak ennyi nyelvet megtanulni, mert sokféle stratégiát alkalmaznak. Ide tartozik az élményalapú tanulás, az anyanyelviekkel való beszélgetés, a folyamatos feladatmegoldás. Ez teszi a nyelvtanulást a leghatékonyabbá, ezért a nyelviskolákban mi is arra törekszünk, hogy “körülvegyük” a tanulókat az angol nyelvvel” – zárja Juba-Nagy Ágnes.

Ha igazi szakemberekre bízod magad, megpróbálod levetkőzni az elavult tanulási módszereket és nyitsz az új és hatékonyabbak felé, sokkal hamarabb fogsz sokkal jobb eredményeket elérni. Számtalan hallgatónk fordult hozzánk utolsó mentsvárként, mondván ha nálunk sem tanulnak meg angolul beszélni, akkor sosem. Érdekes, mára mindannyian jelentős fejlődésről és kommunikációs angol nyelvtudásról tudnak neked beszámolni. Pedig sokan úgy érkeztek hozzánk, hogy nekik aztán biztosan nincs nyelvérzékük. A kellő szakértelemmel azonban áthidalható a gyengébb nyelvérzék és a kommunikációs skillek is jelentős feljlődésen mennek keresztül. Igen, akkor is, ha introvertált a személyiséged. 

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Vegyél részt egy ingyenes próbaórán bármelyik Don’t Panic Angol nyelviskolában vagy online!