Hogyan nézzek filmet angolul?

A cikk hossza: 2 perc

Biztos mindenki sokszor próbálkozott már filmeket és sorozatokat nézni angolul, több – kevesebb sikerrel.  Sok helyen hallhattátok már, hogy ez a módszer milyen jó és milyen hasznos. És ennyi, pont. Hasznos, így csináld! Rendben, csak én személy szerint azt nem olvastam, vagy hallottam sehol, hogy egy angolul nem felső de minimum egy erős kezdő szinten lévő tanuló hogyan is álljon ennek neki.

Szegény csak csinálja, amit javasoltak neki, popcorn-nal és nachos-sal és hatalmas lelkesedéssel leül nézni egy filmet, és körülbelül 10 perc után arra eszmél, hogy a nasiból semmi nem maradt, csakúgy mint a lelkesedésből.  Kész. Kipróbálta és egy életre elment a kedve, mert nem értett az egészből semmit. Igaza van, hogy csüggedt és csalódott és szomorúságában egy újabb adag popcornt megeszik? IGEN.

Szeretnék Nektek pár tanácsot adni, hogyan is lehet a filmnézésnek nekiállni kezdő szinten stresszmentesen, de először is beavatni Titeket abba, hogy ez miért jó? Segíteni megérteni, miért is ez az első válasza majdnem minden nyelvtanárnak arra, ha azt kérdezitek: Hogy tudom az értésemet fejleszteni?

ÉLŐ NYELV

Mindenkinek ismerősek a jól bevált és megszokott kurzuskönyvek, tele szebbnél szebb kifejezéssel és még ínycsiklandozóbb nyelvtannal.  Például gyönyörű angolsággal kifejezve az időt : „It is half past seven” avagy olyan jól ismert kifejezések mint az „it is not my cup of tea „. Ki a fene hallotta ezeket filmekben? Nem sokan. Mert ezek a kifejezések nem az ú.n. élő nyelv. Helyes így mondani?

A válaszom igen, de sajnos az életben és filmekben sem gyakori.  A filmekben használt nyelvezet és szókincs természetes és hétköznapi, nem erőltetett, így a te hétköznapi beszédedet is fejleszti.  Persze ettől még nem baj, ha mást is tudsz (nem kell most rögtön kukába dobni az összes tankönyvedet), ezektől csak te leszel több.

SZAVAK ÉS
KIFEJEZÉSEK
KONTEXTUSBAN

Amikor szavakat, vagy kifejezéseket tanulsz, megtanulod egy jelentését és bemagolod a kis szólistádat, utána pedig hatalmasat pislogsz amikor ezek a szavak egy más környezetben együtt fordulnak elő. Az angol nyelv, (és minden nyelv) szépsége, hogy egy szó sok mindent jelenthet és sok mindenre használjuk, ezért nem az a legjobb módszer, hogy egyesével bemagolod őket és felmondod. Inkább próbáld meg szövegkörnyezetbe helyezni és úgy tanulni.

Például „miss= hiányozni „ de ha lekésem a buszt arra azt mondom „miss the bus” és ilyenkor szokott az a kérdés következni, hogy ez nem azt jelenti , hogy hiányolni a buszt? Hisz a „miss” jelentése ez lenne. Sajnos nem, mert ez egy kifejezés. A kontextusban való tanulást napi szinten is tudod alkalmazni, ha a szótárba nem csak szavakat írsz egy jelentéssel, hanem inkább mondatot, több jelentéssel.

KIEJTÉS

Egyrészt nagyon fontos, mert így legalább hallod a szavakat, mondatokat kimondva és kiejtve. Nagy különbség van egy amerikai és egy angol film között, minél többször nézed őket, annál inkább te is fogod látni a különbséget (és ráeszmélsz, Te jó ég! Az amerikai angolt mennyivel egyszerűbb érteni).

Másrészt, nem mindegy, hogy egy adott kifejezést, vagy szót milyen hangsúllyal mondunk és milyen érzelmi töltettel. Így nem csak magát a kifejezést tudod megtanulni, hanem azt is, hogy azt hány féle képpen és esetleg milyen helyzetekben tudod használni.

Remélem sikerült magát a filmnézés miértjét elmagyaráznom Nektek, és jöhetnek a tippek, amit tudom, hogy már nagyon vártok.

Nem is szeretnélek Titeket tovább csigázni, íme a KULCS: ÉLŐNYELV

1. A FILM

Az egyik legfontosabb dolog, hogy olyan filmet válassz kezdésnek, amit szeretsz, és minimum egyszer , de inkább többször láttál.  Ez segíteni fog abban, hogy nagyjából átlásd a történetet, ismerd a karaktereket, és leginkább nem fog lankadni a figyelmed az első 15 perc után. Lehetőleg ne egy több órás történelmi drámát válassz, inkább egy könnyed vígjátékot, romantikus filmet, akció filmet (a lövöldözéshez nem kell felsőfokú szókincs), vagy egy jó kis horrort (amin így is úgyis ijedezni fogsz és nem fog feltűnni, hogy nem értesz minden egyes szót).

2. SZINTEDNEK MEGFELELŐ FILM

Ha esetleg a számodra kedvenc film mégis nagyon magas szint lenne, akkor sem kell megijedni, próbálkozz meg egy animációs filmmel, vagy rövid rajzfilmmel. Nyelvezete könnyebb és a történet jól nyomon követhető, de azért legyen a mesében szöveg, elnézést kérek attól, aki most megörült, hogy megnézheti a WALL-E t.

3. SZÓTÁR? KIZÁRT!

Nem igazán élvezetes úgy végigülni és nézni egy filmet, hogy közben a szótárt forgatod megállás nélkül. Elfárad a kezed is 90 perc után, plusz így nem lehet igazán élvezni egy filmet. Ha hallasz egy olyan szót, ami fontos, vagy szeretnéd tudni, betehetsz angol feliratot és ki tudod nézni a szótárból. Ha a szó sokszor előfordul a film során, biztos lehetsz benne, hogy emlékezni fogsz rá.

4. ISMÉTLÉS

Ha hallasz bizonyos kifejezéseket a filmben, amik megragadtak és meg is maradtak, bátran ismételd és használd őket a beszédórákon, vagy amikor eszedbe jut, és mondd ki hangosan. Ha többször használod és hangosan kimondod, meg fog maradni az emlékezetedben.

5.NINCS FELIRAT!

Tudom, hogy kegyetlenül hangzik, de felirat nélkül a legjobb nézni egy filmet, még ha nehéznek is tűnik elsőre. Ha minden kötél szakad, legfeljebb az angol felirat engedélyezett. Egyszerűen nem tudsz ennyi mindenre figyelni. Hallani, megérteni és közben még a magyar feliratot olvasni. Sokkal hatásosabb ha csak egy dologra koncentrálsz és nem kettőre vagy háromra. Nem fogsz magyar felirattal több szót megtanulni. Egy idő után csak a feliratot fogod olvasni és a hallgatás és az idegen nyelvre való figyelem háttérbe szorul.

6.SITCOM

Rövid kb 20 perces vígjáték sorozatok, rengeteg van manapság belőlük. Legismertebb a Jóbarátok. Rövidek, pergősek, viccesek, és abszolút a hétköznapi, beszélt nyelvet használják. Ebből is olyat válassz, amit ismersz és szeretsz.

7.PÁNIKRA SEMMI OK

Nem értesz meg szavakat, részeket, teljes mondatokat? Semmi gond! Megnézed a filmet majd még egyszer. Az a lényeg, hogy maga a tanulás folyamat élvezetes legyen számodra. Attól, hogy nem értesz minden szót vagy minden részt, hidd el, hogy meg fogod tudni érteni a filmet. Bízzál magadban! Éppen ezért fontos, hogy olyan film legyen, amit ismersz, mert akkor biztos, hogy nem úgy fogsz felállni a film után, hogy azt sem tudod mi volt a cselekmény. Ne várj el magadtól lehetetlent. Annak örülj, amikor elcsípsz egy-egy szót, amit már ismersz, vagy a filmnek köszönhetően tanulsz újakat.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Vegyél részt egy ingyenes próbaórán bármelyik Don’t Panic Angol nyelviskolában vagy online!