Fontos-e a mai világban a nyelvvizsga?

A cikk hossza: 2 perc

Kétszer egymás után is nyelvvizsga-amnesztiában részesültek azok az államvizsgázók, akik 2020-ban és 2021-ben sem szerezték meg a diplomájukhoz kötelező nyelvvizsgát.

Először 2020-ban részesültek több tízezren ebben a kegyben, hiszen az első covid sújtotta évben állítólag nem volt elég lehetőség felkészülni és nyelvvizsgát tenni. Érdekes amúgy, hogy nyelvvizsga hiányában azok is kihozhatták a diplomájukat 2020-ban, akik esetleg már 10 éve letettek arról, hogy valaha a kezükben fogják tartani a az értékes dokumentumot. Ha ennyire egyszerű manapság diplomához jutni nyelvvizsga nélkül, akkor mégis miért fárasztanánk magunkat azzal, hogy megszerezzük a B2-es (középfok) vagy C1-es (felsőfok) nyelvtudást igazoló dokumentumot?

Kezdjük ott, hogy ha az egyetemi felvételi előtt megszerzel egy vagy akár két nyelvvizsgát, akkor sokkal nagyobb eséllyel tudsz bejutni államilag támogatott képzésekre és akár az is előfordulhat, hogy nem kell tandíjat fizetni. A komplex középfokú (B2-es) nyelvvizsgáért a cikk írásakor 28 pontot, míg a komplex felsőfokú (C1) nyelvvizsgáért 40 pontot kaphattok. Fontos viszont, hogy a nyelvtudásért 40 pont a maximum, vagyis hiába van például két B2-es nyelvvizsgátok, akkor nem 28+28 pont jár értük, hanem csak 40. Oda kell figyelni még arra, hogy ha ugyanabból a nyelvből emelt szintű érettségit és középfokú nyelvvizsgát is teszel, akkor csak az egyik jogcímen lehet beszámítani a pontokat.

Gondolj bele, mekkora előny, hogy már a felvételikor megvan a nyelvvizsgád, és ezzel nem kell többé törődnöd az egyetemi éveid alatt. Hacsak nem olyan szakra mész, ahol esetleg szaknyelvi nyelvvizsgát kérnek, vagy felsőfokút. Akkor sincsen nagy baj, mert jó alapokkal rendelkezel, hiszen egyszer már vizsgáztál, tudod, hogyan kell felkészülni és nem fog kifogni rajtad a követelmény. Akár otthonról is rákészülhetsz egy szaknyelvi vizsgára, vagy kérhetsz profi segítséget a felsőfokúdhoz, ha az egyetem ezt nem biztosítja számodra. Már rengeteg jó lehetőség van arra, hogy profi tanárokkal készülj fel a C1-es nyelvvizsgádra. A Don’t Panic Nyelviskola is szívesen segít, hogy akár 2 hónap alatt felkészülhess a legmagasabb szintű nyelvvizsgára.  Ne feledd, nem lesz mindig velünk a koronavírus, és amint elül a járvány, ez a rendelkezés is vissza fog térni a rendes kerékvágásba.

Te is tudod, ha már megnéztél egyetlen jobb álláshirdetést is, hogy mindnél feltétel a kommunikáció szintű angol nyelvtudás, sőt van olyan pozíció, amit meg sem pályázhatsz középfokú nyelvvizsga nélkül. Ha ez a követelmény, nem írhatod meg nekik emailben, hogy “Hahó, itt vagyok és bár nincsen nyelvvizsgám, de azért kérem,  ellenőrizzék le a nyelvtudásom”. A szabály az szabály, és kiválasztás előtt biztosan gyorsan átfutják az önéletrajzokat. Ha a nyelvvizsga követelmény és neked nincs feltüntetve a CV-ben, akkor biztos lehetsz benne, hogy nem fognak behívni interjúra, hacsak nem fogja meg a HR-t egy másik, egészen fantasztikus képességed. Ha rendelkezel nyelvvizsgával, néhány munkakörben folyamatos extra anyagi juttatásban is részesülhetsz, és biztosan téged fognak kiválasztani egy-egy külföldi tanulmányútra. Tudom, hogy fárasztó dolog mindig fordítgatni a kollégáknak az e-maileket és folyton készen állni az angol nyelvű telefonhívásokra, de egy idő után megkerülhetetlen leszel a cégnél. Leépítésnél biztosan nem te leszel az első, akit elküldenek.

Ha Magyarországon kívül szeretnél egyetemre járni vagy munkát vállalni, akkor a jobb munkakörökben elengedhetetlen a minimum középfokú, nemzetközileg is elismert nyelvvizsga. Mit szépítsünk, ha nem poharat akarsz mosogatni, akkor a nyelvtudásodat egy hivatalos papírral bizonyítani is kell. Vannak olyan külföldi egyetemek, ahova elegendő a középfokú nyelvvizsga, de a legtöbb képzési intézmény ennél akár magasabb fokozatú dokumentumot is kérhet. A nagyon népszerű orvosi vagy ápolói munkakörök betöltése elképzelhetetlen nyelvvizsga nélkül. Nyilván egy egyszerű körutazáshoz nem nélkülözhetetlen a papír, de ahhoz, hogy megélj és anyagilag jól el tudj boldogulni, megkerülhetetlen. Ilyenkor körültekintően kell megválasztani a nyelvvizsgát, mert minden egyetem vagy munkahely általuk meghatározott nyelvvizsgát fogad csak el.

Végülis nyelvvizsga nélkül lehet élni, de ha komolyabb céljaid vannak az életben, ahhoz elengedhetetlen egy olyan dokumentum, ami hivatalosan is igazolja a nyelvtudásod.

Már nagyon hamar, 18 éves korban vízválasztó lehet a hivatalos igazolás megléte. Gondolj bele, ha már a felvételikor rendelkezel nyelvvizsgával, olyan szakra juthatsz be, ahol tandíj és így esetleg diákhitel nélkül tudod eltölteni a leggondtalanabb éveidet. Nem mindegy, hogy milyen áron tanulsz. A nyelvvizsgát egyszer kell kifizetni, sőt, 35 éves kor alatt az első sikeres nyelvvizsga díját visszatéríti neked az állam. Tudod, kik hirdetik nagy elánnal, hogy manapság semmit nem ér a nyelvvizsga? Akiknek még nincsen egy sem.

Ha szeretnél profi tanárokkal, nemzetközileg is elismert nyelvvizsgára felkészülni, keresd a hozzád legközelebb található Don’t Panic Nyelviskolát.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Vegyél részt egy ingyenes próbaórán bármelyik Don’t Panic Angol nyelviskolában vagy online!