Az igazán hatékony nyelvtanítás titka

A cikk hossza: 2 perc

Hatékony nyelvtanulás

Hogyan lehetséges az, hogy a középiskolából kikerült, frissen érettségizett nyelvtanulók sem tudják évről-évre javítani azt a lehangoló adatot, amit az Eurostat mutatott ki még 2016-ban, mely szerint a magyarok 57%-a egyetlen idegen nyelven sem beszél?

Hiszen minimum 4 éven keresztül tanulják a nyelvet, éves szinten legalább 111 órában, de vannak középiskolák, ahol még ennél is több órában. Heti szinten minimum 3 nyelvórára jár minden középiskolás, és ha abból indulunk ki, hogy 100 órának elegendőnek kellene lennie egy nyelvi szint megugrásához, akkor a teljesen kezdőknek a 4. év végére el kell jutniuk a nyelvvizsga szintjére (B2).

De ahogy az érettségi eredményeket és a diplomához elengedhetetlenül szükséges nyelvvizsgák hiányát nézzük, korántsem ez a helyzet, sőt néhol örülnek, ha a diák megszerzi a kegyelem 20%-ot az érettségin.

Az okokat nyilván nem lesz könnyű megtalálni, de azért szeretném saját tapasztalatból körbejárni a témát. 2003-2014-ig középiskolai angol nyelvtanárként dolgoztam, most pedig a Don’t Panic Nyelviskolahálózat szakmai vezetője vagyok. Bevallom, nem egy elit gimnáziumban voltam angoltanár, így van rálátásom a nyelvtanulás és a nyelvtanítás árnyoldalaira is. Egy elit gimnáziumban többnyire motiváltak a tanulók, most hagyjuk azt, hogy a belső vagy a külső motivációjuk erősebb-e. Egy gyengébbnek titulált középiskolába többnyire “túlélni” járnak a tanulók, itt igazán nagy eredmény bármilyen nyelvi szintig eljuttatni őket. És ki merem jelenteni, hogy nem lehetetlen itt sem a B2-es, azaz a középfokú nyelvvizsgáig eljutniuk, csupán néhány szerencsés egybeesésnek kell teljesülnie. Lássuk, mik is azok.

1. Megfelelő célok kialakítása

Az okokat nyilván nem lesz könnyű megtalálni, de azért szeretném saját tapasztalatból körbejárni a témát. 2003-2014-ig középiskolai angol nyelvtanárként dolgoztam, most pedig a Don’t Panic Nyelviskolahálózat szakmai vezetője vagyok. Bevallom, nem egy elit gimnáziumban voltam angoltanár, így van rálátásom a nyelvtanulás és a nyelvtanítás árnyoldalaira is. Egy elit gimnáziumban többnyire motiváltak a tanulók, most hagyjuk azt, hogy a belső vagy a külső motivációjuk erősebb-e. Egy gyengébbnek titulált középiskolába többnyire “túlélni” járnak a tanulók, itt igazán nagy eredmény bármilyen nyelvi szintig eljuttatni őket. És ki merem jelenteni, hogy nem lehetetlen itt sem a B2-es, azaz a középfokú nyelvvizsgáig eljutniuk, csupán néhány szerencsés egybeesésnek kell teljesülnie. Lássuk, mik is azok.

2. Folyamatos tanulás, gyakorlás, ismétlés egyensúlyba helyezése

A középiskolai nyelvórákon mindig az új jelenségek megtanulásán van a legnagyobb hangsúly, hiszen a tanterv előírja, mik azok a nyelvtani és funkcionális készségek, amiket év végére el kell érniük a diákoknak. Gyakorlásra többnyire közvetlenül dolgozatírás előtt kerül sor, azután ha megvan az áhított jegy, rohanhatunk is tovább a tananyagon. Elolvassuk és lefordítjuk az olvasmányt, megtanuljuk belőle a különálló új szavakat, jobb esetben kifejezéseket, a tanár előadja az új nyelvtant és a tanulók néhány jól irányzott, bár unalmas feladaton keresztül “begyakorolják” azt – többnyire írásban. Néhány óránként előjön egy-egy beszédgyakorlás, de sokkal egyszerűbb dolga van a tanárnak, ha mindezt magyarul magyarázza el, hiszen “úgysem értik meg angolul, amit meg szeretnék nekik tanítani”. Hogyan várhatjuk el így, hogy kellő idő maradjon arra, hogy a diákok kipróbálhassák az új kifejezéseket vagy a Netflixen hallott nagyon menő mondatokat? Nincs rá idő, hiszen robognunk kell tovább, be kell fejeznünk a könyvet. Sokszor elámultam tanév elején, hogy a kollégáim a 2. tanítási napon már tankönyvvel a hónuk alatt mentek be az angolórára és egyből nekikezdtek a darálásnak. Én még legalább egy hétig csak bemelegítő beszélgetős, ismerkedős feladatokat vittem be, célokat határoztunk meg angolul, sőt arra is szántunk időt, hogy felállítsuk a csoport közös szabályait. Mindezt természetesen minden szinten csak angolul.

3. Célnyelv használata minden szinten

A legfontosabb kritérium számomra, hogy angol órán azon a nyelven beszéljen a tanár és a diák is, amelyiket meg szeretné tanulni. Még a legkezdőbb szinten is tudnak a diákok legalább 50 szót angolul, csak erre rá kell őket vezetni. 50 szóval pedig már egy kisgyerek is elboldogul, így ez a tiniknek is menni fog. Az a titok nyitja, akkor fogod megérteni, mit beszél a tanár angolul, ha úgy használja a nyelvet, hogy a te szintedtől csupán egy leheletnyivel beszél “jobban”.

Sosem fogom elfelejteni egy Elementary (újrakezdő) tanítványom lelkesedését az első nyelvórája után. Sos-sok éve tanult már angolul, mégsem jutott egyről a kettőre, majd az első közös óránk végén odajött hozzám és egy kisgyerek lelkesedésével annyit mondott, hogy számára egészen elképesztő az, hogy mindent értett az órán és végig angolul beszélt. Bár kicsit elfáradt az óra végére, de nagyon büszke volt saját magára. Ez a mentalitás hiányzik a középiskolai nyelvórákból.

Tapasztalatom az, hogy már általános iskolában azt mondják a tanárok, nem tudnak egész órán angolul beszélni, hiszen a tanulók úgysem értik, amit mondok neki. Szakmai vezetőként, ha ilyet meghallok egy tanárjelölt szájából, azonnal megkérdem tőle, hogy ez mégis szerinte kinek a hibája. Le kell szögeznünk, ha a csoport nem érti, mi a feladat vagy miről fognak beszélgetni, az egyes egyedül a tanár hibája, mert nem megfelelően adta át a feladatot. Az értetlen tekintetek a jó nyelvtanárt arra sarkallják, hogy más módszert húzzon elő a farzsebéből és ezáltal értesse meg, vagy mutassa be a feladatot.

4. Megfelelő tanítási módszerek ötvözése

Te mire emlékszel a középiskolai angolórákról? Van egy tippem: a tanár áll a terem közepén, te meredten figyeled, ahogy magyaráz, “open your books on page 4” és felolvassátok az olvasmányt. Majd jön egy-két teszt, amelynek megoldása során még véletlen sem beszélheted meg a gondolataidat a padtársaddal, vétesz egy-két hibát, a tanár megint magyaráz, ezúttal már magyarul, hiszen egészen eddig nem értettétek meg, miről van szó. Jelentkezel, ha tudod a jó megoldást, vagy hallgatod, ahogy a legjobb tanuló mindig bekiabálja azokat, és te értetlenül beírod a javított verziót, de azt már soha nem érted meg, miért pont az a jó. Ismerős? Ezt hívják úgy, hogy frontális nyelvtanítás, aminek a szavatossága évtizedekkel ezelőtt lejárt, ha volt neki ilyen valaha.

Egy nyelven sosem fogsz tudni beszélni megfelelő kommunikációs gyakorlatok és azok ellenőrzése nélkül. Természetesen az sem megoldás, hogy beszélsz bele a vakvilágba mindenféle útmutatás vagy visszajelzés nélkül. De be kell látnod, hogy ha a középiskolai frontális nyelvoktatás nem vezetett ereményre, akkor az azért lehetett, mert nem a kommunikációs megközelítés szerint tanultad a nyelvet. Ez a módszer arra alapoz, hogy te beszélhesd végig az óra jelentős részét és ne a tanár. Hiszen kinek kell jobban a nyelvgyakorlás: neked vagy a tanárnak? Azt pedig, hogy te beszéld végig az óra nagy részét úgy tudjuk elérni, ha párban vagy kis csoportban beszélgettek, miközben a tanár ott van, monitoroz, figyel a háttérből. Miért fontos, hogy a háttérből figyeljen és ne javítgassa ki minden apró hibádat? Mert a végcél a folyékonyság fejlesztése, az, hogy gátlások nélkül kezdj el angolul beszélni. A hibákat is ki fogjátok javítani, de lehet, nem azonnal, hanem egy későbbi időpontban. Ha párokban vagy kis csoportokban beszélgetve zajlik az óra, lehet akármekkora is a csoport, mindig fog elegendő idő jutni arra, hogy angolul beszélj.

Ha ez a négy szempont jelen volt a középiskolai nyelvoktatásodban, szerencsésnek mondhatod magad és megtanultál egy idegen nyelven beszélni. Ha bármelyik is hiányzott, nagy valószínűséggel még mindig egy helyben topogsz. Nálunk, a Don’t Panic hálózat összes nyelviskolájában ott kell lennie az összes szempontnak, mert minden tanárunk jól tudja, hogy a hatékony nyelvtanulásnak ezek az alappillérei. Mondanom sem kell, mennyire nehéz manapság megtalálnunk azokat a nyelvtanárokat, akik ezen elvek szerint tanítanak. De azt biztosan állíthatom, hogy a hálózatunkat erősítő tanárok mindegyike segítségével hatékonyan fogod tudni elsajátítani a nyelvet, és a megfelelő idő ráfordításával valamint kellő mértékű gyakorlással folyékonyan fogod beszélni az angolt. Ehhez mi minden segítséget megadunk neked, de azt is tudnod kell, a fejlődésed központjában te állsz.

Ha tetszett, oszd meg ismerőseiddel is!

Vegyél részt egy ingyenes próbaórán bármelyik Don’t Panic Angol nyelviskolában vagy online!